[...] jest też możliwe zachowanie właściwej wagi ciała. Jeśli nie dostarczasz ich we właściwej ilości wraz z pożywieniem używaj zestawów uzupełniających. Pamiętaj jednak, że ich nadmiar też wpływa negatywnie na zdrowie. Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj pokarm. Pierwszy etap trawienia odbywa się właśnie w jamie ustnej, gdzie pokarm jest rozdrabniany [...]
Tak sobie przeglądałem pewną książke i pomyślałem że nie zaszkodi jak ten art znajdzie się na sfd. Żaden ssak na świecie (oprócz człowieka), będąc dorosłym już osobnikiem nie spożywa mleka. Tak to urządziła natura. Jeśli chodzi o koty to my ludzie nauczyliśmy je pić mleko. Koty które go nie piją żyją dwa razy dłużej (co zostało naukowo [...]
[...] przez florę bakteryjną, nieliczne powstają w organizmach zwierzęcych ze skomplikowanych związków pochodzenia roślinnego - tzw. prowitamin. Brak witamin to AWITAMINOZA, nadmiar -HIPERWITAMINOZA. Oba te zjawiska są szkodliwe dla organizmu człowieka 2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: Witamina A Funkcja w organizmie - składnik rodopsyny, [...]
[...] przez florę bakteryjną, nieliczne powstają w organizmach zwierzęcych ze skomplikowanych związków pochodzenia roślinnego - tzw. prowitamin. Brak witamin to AWITAMINOZA, nadmiar -HIPERWITAMINOZA. Oba te zjawiska są szkodliwe dla organizmu człowieka 2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: Witamina A Funkcja w organizmie - składnik rodopsyny, [...]
[...] pożywienia a zapotrzebowaniem energetycznym organizmu powinna być zachowana równowaga. Jeśli wartość energetyczna pożywienia przekracza zapotrzebowanie organizmu na energię, nadmiar składników zostaje odłożony w postaci tłuszczu, co prowadzi do otyłości. Natomiast niedobor pożywienia może być powodem wychudzenia, a nawet wyniszczenia organizmu. [...]
[...] wystarczy 1g na kilogram masy ciała. Tłuszcz przyswajany jest wolno i pozwala utrzymać stały poziom cukru we krwi, przeciwdziałając skokom wydzielania insuliny, której nadmiar powoduje zatrzymywanie wody w płynie komórkowym. Zatem wskazane jest przyjmowanie niewielkiej ilości tłuszczu, np. w postaci oleju lnianego. By uzyskać jeszcze [...]
[...] B6, B12, kwas foliowy, C, biotyna. Witaminy I grupy rozpuszczane w tłuszczach są magazynowane w naszym organizmie, dlatego trzeba uważać by nie przesadzić z ich ilością. nadmiar tych czterech witamin może przyczynić się do niebezpiecznej hiperwitaminozy. Natomiast witaminy II grupy rozpuszczane w wodzie są wydalane wraz z moczem, dlatego [...]
Biniu (i nie tylko)- wiem, ze czytales duzo nt. low-carb diets i ich "wariacji", przede wszystkim na stronach USA. Ostatnio wglebilem sie w FAQ (chyba podawales linka), gdzie jest pelno info. o CKD, TKD itd. i oczywiscie "tajemnic" ketozy. Druga super strona to: Lyle McDonald BodyOpus Infomation (3 strony) + 26 stron doswiadczen Lyle McDonald [...]
[...] zadbajmy o właściwe żywienie wątroby. Należy unikać wszelkiego rodzaju alkoholu oraz dużej ilości tłuszczu. Pod wpływem wysokoprocentowych trunków, pitych systematycznie i w nadmiarze następuje blokowanie pracy hepatocytów, poprzez odkładanie się w nich tłuszczu. Stłuszczona wątroba rozrasta się. Dalsze zatrucie alkoholem prowadzi do zapalenia - [...]
[...] składniki mineralne sa niezbędne dio należytego funkcjonowania ustroju człowieka. Musisz więc dbac, żeby znajdowały się w odpowiednich ilościach w twoim pożywieniu. Zarówno nadmiar, jak i ich brak wywołują choroby. Wszystkie składniki mineralne wchodzące w skład komórek i tkanek oraz występujące w płynach pozakomórkowych można podzielić na [...]
[...] 9 kcal, podczas gdy 1 gram białka i 1 gram węglowodanów po 4 kcal, czyli 2,5 razy mniej. Dzięki temu dodanie tłuszczu do diety pozwala zmniejszyć objętość pożywienia. Jednak nadmiar spożytych tłuszczów odkłada się w tkance tłuszczowej. Zasilają ją także spożyte w nadmiarze węglowodany i białka. Organizm nie umie bowiem magazynować białka a [...]
[...] dzieci i młodzieży, która w okresie intensywnego wzrostu powinna dostarczać do organizmu cały niezbędny aminogram wszystkich substancji odżywczych. Zarówno niedobór jak i nadmiar witamin jest szkodliwy dla organizmu. Długotrwały niedobór witaminy lub zespołu powoduje chorobę zwaną awitaminozą. Natomiast podawanie zbyt dużej ilości niektórych [...]
[...] właściwości pożywienia. Różnice w poglądach Również w stosunku do podaży białek ścierają się różne poglądy dietetyków. Ortodoksyjnie nastawieni dietetycy twierdzą, że nadmiar białek także tuczy, gdyż zawarte w nich aminokwasy przetwarzane są na glukozę, a ta jak wiadomo tuczy. Jednakże aktualne opracowania biochemiczne dowodzą, że proces [...]
[...] (najczęściej w postaci prowitamin). Przeciwne działanie do witamin wykazują antywitaminy Brak określonej witaminy w organizmie to awitaminoza, niedobór – hipowitaminoza, zaś nadmiar – hiperwitaminoza Pierwsza odkryta witamina (B1) została wydzielona przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1913 roku. Wprowadził on również nazwę tej grupy [...]
Uwaga, będzie przydługie, ale informacyjna petarda dla mózgu. Wyjaśnię zainteresowanym jak działa kreatyna, co to właściwie jest i jak ją najlepiej brać. Wybrałem najciekawsze informacje z poważnej lektury, kto nie ma bana na Google, polecam całość: "creatine_guide.pdf". Dla mnie było to bardzo przydatne, bo informacje w materiałach reklamowych, [...]
[...] cukrach prostych co chwile i wyparowuja a później płacze bo czesta hipka to samo dotyczy tłuszczy by omijać je w czasie brania insy co totalną bzdurą to nie tluszcze tuczą a nadmiar cukru. Zdrowe cukry są niezbędne by ustabilizować działanie insy. Najwiecej dały mi rozmowy z cukrzykami co od wielu lat biorą inse. Panowie nie bierze sie węgli do [...]
[...] w postaci spalania tłuszczu zapasowego, mimo długich sesji aerobowych. Dodatkowo nastąpi ryzyko ze podane węglowodany zmagazynuję się w tkance tłuszczowej, tak jak ich nadmiar jest przekształcany w glicerol który po połączeniu z wolnymi kwasami tłuszczowymi zostanie umieszczony w komórkach tłuszczowych. Spożycie węglowodanów prostych o [...]
[...] z powodu połączenia surowych owoców z ziarnem lub miodu z owsianką, nie sięgał po tabletkę hamującą wydzielanie kwasu. Nauczył się nie jeść w ten sposób. Gdy obżarstwo i nadmiar zaczęły się rozprzestrzeniać, powołano przeciwko nim normy religijne i przykazania. Obżarstwo jest grzechem głównym w większości religii, lecz niestety nie ma [...]